Gemeente Gemeente Hove

Geelhandlaan

Dreef met villabouw uit de 20ste eeuw. Op 27 september 1793 werd het domein met kasteel Weyninckhoven (vanaf 1951 gemeentehuis) op de Vrijdagmarkt in Antwerpen verkocht aan de Helena Geelhand. De familie was er 150 jaar de bezitter van en zo verwierf het de naam Hof van Geelhand. Na de ingebruikname van het kasteel als gemeentehuis werd, mede als dank voor de gunstige aankoopvoorwaarden (burgemeester Claessens zei bij de inhuldiging van het gemeentehuis in 1952 dat de familie Geelhand haar eigendom niet verkocht had, maar het als ware gratis had geschonken aan de gemeente), de naam Geelhandlaan gegeven aan de kasteeldreef die het gemeentehuis met de kerk verbindt.

Sinds 1981 beschermd dorpsgezicht. Oorspronkelijk was het een privé-weg, beplant met vier rijen olmen, die kon worden afgesloten met een draaiboom.

In 1925 werd een nieuwe rij bomen langs weerzijden van de dreef aangelegd. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog waren heel wat bomen beschadigd geworden door de touwen waarmee de paarden aan de bomen werden vastgemaakt, maar ook door de paarden zelf, die heel wat schors van de bomen hadden afgebeten. Na de oorlog was men dan ook verplicht de bomen te vervangen door jonge olmen. Toen deze bomen enkele jaren later ziek werden, besloot men alle bomen te rooien en in 1925 te vervangen door een volledig nieuwe beplanting, een dubbele rij esdoorns langs weerskanten, waarvan tot maart 2015 de buitenste rijen er zouden staan. Geen enkel voertuig, tenzij dit van de Geelhands, had vóór de oorlog toegang tot deze dreef. Aan het einde ervan, tegen de dorpskern aan, stond zelfs een bareel waarmee de dreef kon worden afgesloten. In het midden van de twintigste eeuw was het een slechte kiezelweg met twee stroken gras langs de weg. In 2016 werd de Geelhandlaan heraangelegd. Hiervoor verdwenen in februari 2015 de statige bomenrijen.