Een boom vellen in je tuin
Als je één of meerdere bomen in je tuin wenst te vellen, moet je een omgevingsvergunning aanvragen.
In onze gemeente is er een vergunningsplicht:
- Voor het vellen van bomen vanaf een stamomtrek groter dan 0,5 meter (16 cm diameter), gemeten op 1 meter van de grond.
- Voor het grondig snoeien van bomen. Grondig snoeien betekent elke snoeivorm die de vorm van de boom drastisch wijzigt zoals kandela(be)ren, toppen en het snoeien van meer dan 20% van de kruin.
Een omgevingsvergunning voor het vellen van bomen in een tuinsituatie volgt de vereenvoudigde procedure. Op de website van het omgevingsloket kies je hiervoor de snelinvoer voor eenvoudige werken.
Als een aantasting van de boom, instabiliteit of een andere boomtechnische reden wordt opgegeven ter motivatie van het vellen, dient er aan de omgevingsvergunningsaanvraag een expertenverslag te zijn bijgevoegd. De boomexpert dient geregistreerd te zijn als European Tree Worker (ETW) of European Tree Technician (ETT). In dit verslag verwachten we een grondige beschrijving van de boom, inclusief zijn conditie, structuur en vitaliteit, de boomwaarde, eventuele opties voor het behoud en indien vellen aangewezen is, aanbevelingen voor de vervanging van de boom. Als een dergelijk document niet aanwezig is, wordt de aanvraag onvolledig verklaard.
Daarnaast zijn minsten 3 kleurenfotos nodig met een duidelijke weergave van de te vellen boom.
Ook een inplantingsplan met aanduiding van de te rooien boom, alle andere bomen op het perceel en de afstanden van de boom tegenover de perceelsgrenzen en andere constructies moet worden toegevoegd.
Opgelet! Er worden geen laan-, straat of privébomen gekapt of grondig gesnoeid omwille van:
-
de installatie en rendementsverhoging van zonnepanelen
-
de bezonning van het terrein of de constructies zoals een woning, een zwembad, een terras, … Schaduw is op zich geen valabel argument om een boom te rooien
-
bladval
-
de aanwezigheid van mos
-
hinder als gevolg van insecten zoals bladluizen die tijdelijk honingdauw en roetdauw veroorzaken
-
...
Het is niet toegelaten om bomen te kappen tijdens het broedseizoen (15 maart tot en met 15 juli), ongeacht of er een kapvergunning werd verleend. Tijdens deze periode trachten we de rust van vogels en andere dieren te respecteren.
In het geval van bouwwerken, verkavelingen, …
Als bomen moeten geveld worden voor bouwwerken op het perceel, dan maakt dat deel uit van een omgevingsvergunning en moet dit mee opgenomen worden in de bouwplannen.
Bij het afleveren van een omgevingsvergunning wordt maximaal rekening gehouden met de aanwezigheid en het behoud van waardevolle bomen, ook in naburige percelen. Daarom geldt:
- De inplantingsplaats van bouwwerken, opritten, terrassen, uitbreidingen en dergelijke moet binnen de bebouwbare oppervlakte zo worden bepaald dat de aanwezige waardevolle bomen maximaal en onder goede omstandigheden kunnen behouden blijven.
- Op inplantingsplannen dient de kroonprojectie van bomen te worden weergegeven. Bij plannen waarop bomen enkel als een stip of kleine cirkel worden weergegeven, wordt de aanvraag onvolledig verklaard. Bomen waarvan de bestaande kroonprojectie en/of wortelzone reikt tot binnen de grenzen van het project, dus ook van naburige percelen, dienen eveneens op het inplantingsplan te worden ingetekend.
- Aan de aanvraag tot vellen dient steeds een expertenverslag te worden toegevoegd. De boomexpert dient geregistreerd te zijn als European Tree Worker (ETW) of European Tree Technician (ETT). In dit verslag verwachten we een grondige beschrijving van de boom, inclusief zijn conditie, structuur en vitaliteit, de boomwaarde en een aanbeveling voor de vervanging van de boom. Als een dergelijk document niet aanwezig is, wordt de aanvraag onvolledig verklaard.
- Voor projecten waarbij waardevolle bomen op of nabij de projectsite behouden en beschermd dienen te worden, vragen we een boombeschermingsplan, opgemaakt door een ETT, als specifieke voorwaarde. De aannemer moet een ETT aanstellen om toezicht te houden op de uitvoering van dit plan en hierover rapporteren naar de dienst omgeving van de gemeente.
Onderhoudssnoei
Voor het standaard onderhoud van je bomen is geen vergunning nodig. Volgende snoeiwerken vallen onder een onderhoudssnoei:
- Verwijderen van dode/volledig afgestorven takken
- Snoeien van enkele takken, maar minder dan 20% van de kruin.
- Snoeien (om de x aantal jaren) om een bepaalde snoeivorm in stand te houden. OPGELET: De allereerste keer dat een dergelijke snoei wordt uitgevoerd, zal de vorm van je boom drastisch veranderen en vallen deze werken onder grondig snoeien.
Tip: Dood hout biedt een habitat voor een breed scala aan organismen, waaronder insecten, schimmels, mossen, en korstmossen. Deze organismen dragen bij aan de biodiversiteit en kunnen op hun beurt andere dieren aantrekken, zoals vogels en kleine zoogdieren. Je mag dood hout dus gerust laten staan of liggen, als het kan.
Maken je bomen deel uit van een bos?
Staat je boom in bosgebied? Hiervoor is niet de gemeente Hove, maar het Agentschap voor Natuur en bos bevoegd. Er zijn hier dan ook bijzondere regels van toepassing.
We verwijzen voor de regelgeving en extra informatie hieromtrent, graag door naar deze webpagina.
Noodkap
Wanneer wind of storm lelijk huishoudt in je tuin, zou het kunnen dat een noodkapping nodig is (denk dan aan gevaarlijk afgebroken takken, omgevallen of kapotte stam…). Breng ons dan zo snel mogelijk op de hoogte van de situatie (omgeving@hove.be). Wij voorzien je dan van een vergunning voor een noodkap via een burgemeesterbesluit.
Let wel, dit geeft je geen vrijstelling voor een omgevingsvergunning! Je zal alsnog achteraf de standaard procedure voor een Omgevingsvergunning voor het vellen/grondig snoeien van bomen moeten doorlopen.
(Her)aanplanten van bomen
Je kan niet eender wanneer bomen planten. Van oktober tot mei is de beste periode om aan de slag te gaan. Tijdens deze maanden zijn bomen in rust en is de sapstroom niet actief. Op die manier geef je je nieuwe boom de beste start.