Gemeente Gemeente Hove

Schilderijen Sint-Laurentiuskerk

In 1904 stelt J.B. Huysmans voor om, zonder kosten voor de kerk, de vier evangelisten te schilderen: Marcus met als attribuut een leeuw, MattheĆ¼s met als attribuut een gevleugelde engel, Johannes met als attribuut een arend en Lucas met als attribuut een os. Begin jaren 80 werden de werken hersteld en opgefrist, in 2000 werden ze voorzien van nieuwe lijsten.

De dwarsbeuk wordt verfraaid door drie schilderijen. ‘De Hemelvaart van Maria’, door P. van de Cruys, gedateerd 1625-1626, was oorspronkelijk bedoeld voor het grote Onze-Lieve Vrouw-altaar dat tijdens de restauratie van 1650-1660 werd opgericht, maar toen dit altaar in 1862 werd vervangen, heeft men het schilderij aan de muur gehangen. Eigenlijk was het een kopie van het beroemde gelijknamige schilderij van P. P. Rubens, maar volgens kenners is dat maar gebrekkig gebeurd. Het doek van 1,60 meter breed werd in 2001 gerestaureerd.

‘De Marteldood van de H. Sebastiaan’, ook van de hand van P. van de Cruys, verfraaide het oude Sint-Sebastiaanaltaar, dat ook tijdens de restauratie van 1650-1660 is opgericht. Toen ook dit altaar vervangen werd, heeft men ook dit schilderij willen behouden en opgehangen. Het doek is 1,90 meter breed. Het werd in 2001 gerestaureerd.

‘Het Pinksterfeest of de Nederdaling van de vurige Tongen’ is van de bekende Parijse schilder Pierre Jacques Cazes (1676-1754), wiens werken in veel grote Franse musea hangen. Het is door de Franse revolutie dat het schilderij in handen kwam van achtereenvolgens de karmelietessen van Rochefort en oud-burgemeester Albert Claessens. Deze schonk het uiteindelijk aan de kerk toen hij zijn woonst waar hij het had opgehangen, kasteel Cappenberg, verkocht. Het werk werd in 2002 gerestaureerd.

In 2015 schonk Lea Beliën een door haar voor de kerk ontworpen en gecreëerd schilderij, ‘Licht’. Dit schilderij hangt aan de linkerkant van de hoofdbeuk tegenover het schilderij met Sint-Sebastiaan.