Gemeente Gemeente Hove

Zelf je pensioen aanvragen kan!

Je kan het pensioen als werknemer en/of zelfstandige aanvragen via de website www.pensioenaanvraag.be. In enkele minuten is de klus geklaard.

De website is toegankelijk voor iedereen die werkt of gewerkt heeft als werknemer en/of als zelfstandige. Als je in beide stelsels hebt gewerkt, moet je slechts één aanvraag doen: deze zal automatisch doorgestuurd worden naar de andere instantie. Vastbenoemde ambtenaren moeten hun pensioenaanvraag nog altijd indienen bij hun laatste werkgever.

Wanneer?
Vervroegd met pensioen gaan kan, onder bepaalde voorwaarden, vanaf 60 jaar. De aanvraag mag ten vroegste één jaar voor de gewenste ingangsdatum van het pensioen en dus ten vroegste in de maand van de 59ste verjaardag ingediend worden. Wie pas op de wettelijke leeftijd (65 jaar) met pensioen wil gaan, hoeft geen aanvraag te doen. De pensioendienst start dan automatisch de procedure.

Hoe?
Na identificatie aan de hand van je elektronische identiteitskaart of een token word je verzocht om de gegevens uit het rijksregister te controleren, je contactgegevens in te vullen, de gevraagde uitkering te kiezen, de aard van je beroepsloopbaan te verduidelijken en de datum waarop je met pensioen wil gaan aan te geven. De aanvraag wordt rechtstreeks verzonden.

Hulp nodig?
Voor werknemers: FPD, tel. 1765. Voor zelfstandigen: RSVZ, tel. 02 546 42 11. Voor alle informatie betreffende het pensioen en als je toch liever niet zelf je pensioen aanvraagt, kan je uiteraard nog steeds (na afspraak) terecht bij Gerda Vos in Dienstencentrum Ten Hove (R. Verbeecklaan 3), tel. 03 454 08 37, e-mail: gerda.vos@hove.be