Gemeente Gemeente Hove

Reispas

Voor reizen buiten de Europese Unie is een geldig internationaal paspoort (reispas) nodig. Hier kan je nakijken voor welke landen je welke documenten nodig hebt.

Voor het aanvragen van een reispas dient men zich persoonlijk aan te melden. De identiteitskaart en de vorige reispas dienen meegebracht te worden.

Minderjarigen moeten ook persoonlijk aanwezig zijn en één van de ouders of voogd moet de toelating tot de aanvraag tekenen. Indien -18-jarigen alleen of met anderen reizen moeten zij daarvoor een ouderlijke toelating hebben. Deze formulieren kunnen afgehaald worden door één van de ouders of voogd bij de dienst bevolking.

Sinds januari 2014 worden ook biometrische gegevens opgenomen in de reispassen. Dit betekent dat de foto ingescand wordt, vingerafdrukken genomen worden (vanaf de leeftijd van 12 jaar) en ook de handtekening (vanaf de leeftijd van 6 jaar) digitaal doorgestuurd wordt. Deze gegevens worden opgeslagen op de chip in de reispas.

Men heeft nodig: 1 recente pasfoto in kleur van goede kwaliteit met egale witte achtergrond, genomen in vooraanzicht, met neutrale gelaatsuitdrukking (mond gesloten). De foto moet duidelijk zijn (goed contrast) en egaal belicht. Draag je een bril? Let dan op voor weerspiegeling in de glazen en zorg dat de ogen volledig zichtbaar zijn. Vermijd hoofddeksels, haarbanden, zelfs grote haarspelden. Draag geen dikke sjaal, geen trui of jas met kap of grote kraag. De voorwaarden waaraan foto’s moeten voldoen vind je op www.fotopaspoort.be

Er zijn drie procedures voor het aanvragen van reispassen:

- gewone procedure: duur : ongeveer 10 werkdagen, kostprijs volwassenen: 70 EUR, kostprijs -18-jarigen : 35 EUR.

- spoedprocedure: duur : 1 werkdag. Op voorwaarde dat de aanvraag gebeurd is voor 15 uur, wordt de reispas geleverd in de loop van de eerstvolgende werkdag. Kostprijs volwassenen: 255 EUR, kostprijs -18-jarigen: 210 EUR.

- buitengewone procedure: wordt enkel afgeleverd door F.O.D. Buitenlandse Zaken wegens humanitaire redenen (overlijden, opname in ziekenhuis, ongeval in buitenland).

Geldigheidsduur: 7 jaar voor volwassenen, 5 jaar voor -18-jarigen.

Een checklist voor reizigers vind je hier.