Gemeente Gemeente Hove

Subsidie aankoop herbruikbare luiers

Herbruikbare luiers gebruiken: goed voor milieu, baby en portemonnee!

Terug naar af? Bijlange niet! Naast de gewone 'ouderwetse' katoenen luiers, bestaat er tegenwoordig ook een moderne versie: wasbare luiers die ogen als wegwerpluiers en die sluiten met een gemakkelijke klittenband, dus geen geprik meer met sluitspelden. Het zijn voorgevormde luiers van katoen, waarover een ademend nylon broekje wordt gedragen. Binnenin komt een papieren inlegger die samen met de ontlasting wordt doorgespoeld in het toilet.

Herbruikbare luiers hebben heel wat voordelen:

Ze voorkomen een berg afval. Een baby produceert tijdens zijn 'luierperiode' ongeveer 1,5 ton luierafval.
 
Het is goedkoper. Even een rekensommetje:
Kosten wegwerpluiers: 5,8 luiers per dag over een periode van 2,5 jaar aan 0,25 euro per luier = 1.325 euro
1 zak GFT+ per week aan 0,40 euro = 52 euro
Totaal = 1.377 euro
Kosten herbruikbare luiers: Aankoop luiers (3 verschillende maten, S, L en XL) = 750 -125 (gemeentelijke premie) = 625 euro
Was- en droogkosten =350 euro
Totaal = 975 euro
De XL-maat is vaak niet nodig waardoor de totale kost op 775 euro komt.
Verschil = 402 tot 602 euro
Bij een eerste kindje bespaar je ongeveer 402 tot 602 euro, was- en droogkosten inbegrepen. Indien je de luiers aan de wasdraad droogt bespaar je nog eens 150 euro aan droogkosten.
 
De baby wordt vlugger zindelijk. De zindelijkheidfase van baby's in herbruikbare luiers start op 2 jaar of zelfs vroeger. Baby's met wegwerpluiers doen er gemiddeld 2,5 tot 3 jaar over.
 
Je kan ze ook voor een volgend kindje gebruiken. Je betaalt dan enkel nog de was- en droogkosten.…die zeker opwegen tegen de nadelen.
 
Wassen en drogen kost energie, water en wasmiddel, maar de ecologische balans blijft positief in het voordeel van de katoenen luiers.
 
De begininvestering is zwaarder dan bij wegwerpluiers, maar deze wordt terugverdiend. Bovendien helpt de gemeente al een handje hierbij door het aanbieden van een premie ten bedrage van de helft van de factuur met een maximum van 125 euro.