Gemeente Gemeente Hove

Sluikstort en zwerfafval

Sluikstorten zijn een doorn in het oog van velen, ze ontsieren het straatbeeld en zorgen voor extra zwerfvuil. Ook het deponeren van huisvuil in of nabij straatvuilbakjes behoort tot sluikstorten. Sluikstorters wentelen de kosten van hun afval af op onze maatschappij.

Als gemeente proberen we in te zetten om het afval zo snel mogelijk weg te nemen. Dit kan natuurlijk enkel als we op de hoogte zijn. Je kan jeĀ melding hier doorgeven of via de meldingskaart in het e-loket.

Zwerfafval

In Hove is er op verschillende plekken structureel overlast door zwerfafval. Daarom is ons lokaal bestuur in samenwerking gegaan met Mooimakers in 2021 de strijd aan tegen zwerfafval. Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. Ze zullen Lokaal Bestuur Hove begeleiden op vlak van kennisuitwisseling, opruimmateriaal en communicatie. Meer informatie vind je terug op de website van Mooimakers.

In 2021 en 2022 zullen jullie heel wat acties rond zwerfafval zien passeren. De gemeente wil hierbij wijzigingen aanbrengen in de infrastructuur, extra communicatie en sensibilisering bewerkstelligen, maar ook op het vlak van participatie willen we een tandje bijsteken.

Het lokaal bestuur Hove zal verschillende acties opzetten met verschillende partijen, maar zijn ook op zoek naar jou! We zoeken geëngageerde vrijwilligers die bereid zijn om zelf de handen uit de mouwen te steken. Erger jij je ook zo aan zwerfafval? Schuilt er een Mooimaker in jou? Ben je al een fervente opruimer van je straat? Laat het ons weten. Wij zijn benieuwd naar je ervaringen, maar ondersteunen ook graag in je acties. Je kan bij ons terecht voor opruimmateriaal, met beperkte voorraad. Dus laat ons zeker weten als je materiaal nodig hebt, zoals handschoenen en vuilzakken.

Ook kan je je ‘propere stoep’ registreren op https://mooimakers.be/mijn-propere-stoep en laat je aan al je buren je engagement zien voor een propere straat, en dus ook een proper Hove.